Familie

Du ved, at der er rødvine og hvidvine. Du har måske også hørt reglen om, at rødvine skal nydes med rødt kød, og hvidvine skal nydes med lyst kød. Det er en regel med modifikationer, hvilket kan læse mere om i denne guide, hvor vi også kommer med forslag til specifikke vine.

Fisk

Traditionel visdom siger, at fisk altid skal nydes sammen med et glas hvidvin, da kødet er lyst. Men det er kun forslag, ikke love som er hugget i granit. En pinot noir er en alsidig rødvin, som med sin milde smag også kan nydes sammen med en fiskeret.

Rødt kød

Rødt kød går godt sammen med rødvine. Står menuen på oksekød med kraftig sovs, kan du med fordel parre den med en kraftig vin, f.eks. en rødvin fra Bordeaux. Spiser du svinekød med masser af fedt, vil en mere syrlig vin – måske en Chianti – være et rigtig lækkert match til maden.

Fjerkræ

Når man snakker fjerkræ, er kyllingen klart det foretrukne valg blandt danskerne. Kylling er lyst og fedtfattigt kød, derfor passer en let syrlig vin som en Riesling godt til kødet, da den kan give retten lidt kant. Men ikke alt fjerkræ er så lyst som kylling. And er f.eks. meget mørkere og kræver derfor en anden type vin. En mellemkraftig rødvin som Côtes-du-Rhône er et godt bud, da den ikke er så kraftig at den overdøver anden. Er retten meget fed, som i confit de canard, kan du med fordel drikke en mere syrlig vin til at skære igennem den fede smag.

Grøntsager

Tro ikke at vi har glemt grøntsagerne. Vin er ikke kun noget, som løfter kød et ekstra smagsnøk op. Søde grøntsager som tomater, rodfrugter og svampe går godt sammen med en let sødlig hvidvin. Gode bud på sådanne vine er Chardonnay eller en Pinot Blanc.