Familie

Drømmer du om en flot indkørsel, terrasse eller gangsti belagt med smukke fliser eller sten? Så er det vigtigt, at du får lagt det helt rigtige fundament. Her er det en stor fordel at bruge afretningsgrus som underlag til at skabe en snorlige overflade. Materialet har nemlig mange gode egenskaber såsom stabilitet og holdbarhed.

Læs med her, hvor vi dykker ned i de allervigtigste ting, du skal at vide om afretningsgrus.

Hvad er afretningsgrus?

Hvis du har besluttet dig for selv at lægge sten eller fliser derhjemme, vil du støde på mange forskellige varianter af grus, og én af dem er afretningsgrus. Denne type grus lægges lige under fliserne og har til opgave at sikre et stærkere fundament og en helt plan overflade.

Afretningsgrus udvindes omkring i landets grusgrave og ligger i feltet mellem fint sand og grovere grus. Gruset er ikke vasket, hvilket betyder, at det stadig indeholder ler. Derfor kan du stampe det med en pladevibrator, inden du går i gang med flisebelægningen.
Skal du anlægge fliser eller betonsten, er det en god idé at bruge afretningsgrus 0-8 mm.

Sådan lægger du afretningsgrus

Da afretningsgrus udgør det sidste lag før fliserne eller stenene, skal du være opmærksom på at lægge det i den rigtige højde. Da dets eneste formål er at sikre en flot og plan belægning, er det desuden vigtigt, at det ligger helt jævnt.

Normalt sætter denne type grus sig 1 til 1,5 cm. Derfor skal du sørge for at lægge det lidt højere end den reelle højde, som belægningen skal have i sidste ende. Typisk lægges gruset i et lag på minimum 5 cm. Herefter skal du rette laget af med rør eller retteskinner.
Dog har nogle belægningstyper ikke brug for, at gruset rettes af. Det gælder f.eks. chaussésten og brostensbelægning.

Skal du anlægge en fliseindkørsel, hvor biler eller andre tunge køretøjer skal køre, bør du lægge stabilgrus under afretningsgruset. Det bidrager til at stabilisere underlaget og øger modstandsdygtigheden overfor vægten af tunge køretøjer.

Køb grus hos GrusDirekte.dk til en god pris

Ønsker du at kaste dig ud i dit eget konstruktionsprojekt? Men er du i tvivl om, hvor meget grus du behøver til opgaven? Så kan du med fordel gøre brug af mængdeberegneren hos GrusDirekte.dk til at beregne, hvor meget du har brug for.

Her finder du også et godt udvalg af 0-8 mm afretningsgrus til gode priser samt råd og vejledninger. Det giver dig de bedste forudsætninger for et vellykket resultat.